Uusi sivu 1
   
Etusivu
Ahkeraliisa (Impatiens walleriana) on matala noin 20-30 cm korkea monikäyttöinen kukka. Viihtyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii koko kesän saadessaan tarpeeksi vettä ja ravinteita.
Ahkeraliisa kerrottu/Ruusuliisa noin 20-40 cm korkea kukka puolivarjoisaan paikkaan.
Asteri (Callistephus chinensis) kesäasteri kukkii pitkään syksyllä. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Mainio leikkokukka.
Begonia (Begonia) on noin 20-30 cm korkea. Puolivarjoinen kasvupaikka mielellään sateensuojassa, ei suoraa auringon paahdetta. Suuri kukkaiset lajit eivät pidä tuulisesta ja sateisesta paikasta. Kastellaan tasaisesti ja säännöllisesti.
Dahlia (Dahlia hortensis) Näyttäväkukkainen, korkeus n. 30-70 cm. Sopii parhaiten lämpimälle, valoisalle tai puolivarjoiselle kasvupaikalle. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita, mutta ei kestä seisovaa vettä. Kuihtuneet kukat ja kukkavarret poistetaan kukinnan parantamiseksi. Sopii leikkokukaksi. Hallanarka.
Guineanliisa (Impatiens New-Guinea) eli sateenkaaripalsami viihtyy parhaiten hieman varjoisassa paikassa. Vaatii säännöllisen kastelun ja lannoituksen. Hallanarka.
Hopeakäpälä (Helichrysum petiolare) Voimakaskasvuisena muodostaa nopeasti suuria kasvustoja. Kaunis hopeinen väri. Käytetään ryhmien täytekasvina ja reunakasvina, mutta sopii myös amppeliin. Kestää syyspakkasia.
Hopealehti (Cineraria maritima) kaunis hopeanvärinen reunakasvi. Korkeus noin 20 cm. Erittäin säänkestävä. Soveltuu hyvin käytettäväksi kukkivien kukkien rinnalla, jolloin lehtien hopeisuus korostaa kukkien väriä. Pysyy kauniina pakkasiin saakka. Käytetään myös syksyllä kanervien kanssa.
Hopeavitja (Dichondra argentea) on erittäin kaunis, tiheä ja ”putousmainen” kasvutapa. Soveltuu hyvin amppeliin tai ruukkuun reunuskasviksi. Hopeanhohtoinen lehdistö korostaa kauniisti kukkivien kukkien värejä. Hyvin kaunis myös yksittäiskasvina amppelissa. Pysyy kauniina syksyyn asti.
Huovinkukka (Sanvitalia procumbens) Pienet keltaiset kukat ja matalasti rönsyilevä kasvutapa.
Karjalanneito (Begonia bendula) kuuluu mukulabegonioihin. Sopii amppelikasviksi sekä ulos että sisälle. Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja tuulensuojainen kasvupaikka. Kohtalainen kastelu ja lannoitus. Erittäin hallanarka.
Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum) Erittäin kaunis köynnös, jolla lilanpunaiset kukat. Viihtyy niin auringossa kuin varjoisammassakin paikassa. Kasvaa jopa 2-3 metriä korkeaksi kietoutuen tukeen ja kukkii kesäkuusta syyskuuhun runsaasti. Kaunis myös riippuvana ”putouksena” amppelista.
Kelloköynnös (Cobaea scandens) Noin 2-3 metriseksi kasvava nopeakasvuinen köynnös. Kellomaiset sinivioletit kukat loppukesällä. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka sekä voimakas kasvualusta.
Kesäbegonia (Begonia Semperflorens- hybr.) Helppohoitoinen, 15-25 cm korkea kukka. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka, menestyy myös kevyessä varjossa. Voimakkaassa auringossa lehdet kärsivät. Hyvä reunakasvi, käytetään myös haudoilla. Hallanarka.
Kesäneilikka (Dianthus Barbatus- hybr.) on noin 15 cm korkea monikäyttöinen ryhmäkasvi istutetaan valoisaan kasvupaikkaan. Kuihtuneiden kukkien poisto parantaa kukintaa. Helppo ja kaunis!
Kesäsypressi (Kochia scoparia) on noin 70-90 cm korkea koristeellinen vihreä pensas kesäkukkaistutuksia täydentämään. Erittäin kaunis syysväritys. Nopeakasvuinen ja näyttävä.
Koristekaali (Brassica oleraceae var. sabellica) viihtyy valoisassa tai puolivarjoisessa paikassa. Runsas valo edesauttaa kauniiden lehtien kehitystä. Kasvupaikka ravinteikas. Koristekaali kestää hyvin pientä syyspakkasta. Parhaimmillaan syksyn viileydessä, kun kesäkukkien aika on jo ohi. Kastellaan kunnes maa jäätyy.
Koristetupakka (Nicotiana) on noin 30-60 cm korkea aurinkoisen ja puolivarjoisan paikan kukkija. Erittäin kaunis kukkapenkissä tai suuremmissa ruukuissa. Kukkii syksyyn saakka.
Krassit (Lepidium) Krassi menestyy yhtä hyvin aurinkoisilla kuin varjoisillakin paikoilla. Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Liian ravinteikkaassa kasvualustassa kasvi innostuu kasvattamaan enemmän lehtiä kuin kukkia. Krassi kukkii läpi kesän ensimmäisiin pakkasiin asti.
Lobelia (Lobelia erinus) viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Parhaimmillaan voimakaskasvuisemman kukan reunuskasvina.
Lumihiutale (Sutera cordata) viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta jaksaa kukkia melko varjossakin. Kasvia on kasteltava säännöllisesti, mutta se ei siedä seisovaa vettä. Kukkii läpi kesän eikä kuihtuneita kukkia tarvitse nyppiä. Kaunis yksinään tai yhdistettynä muiden kukkien reunuskasviksi.
Marketta (Argyranthemum frutescens) on noin 30-60 cm korkea, erinomainen parveke- ja pihakasvi. Viihtyy valoisassa paikassa, säännöllinen kastelu ja lannoitus. Kukinta jatkuu runsaana yöpakkasiin asti, jos saa tarpeeksi kosteutta.
Miljoonakello (Petunia ”Million Bells”-ryhmä) viihtyy hyvin auringossa ja puolivarjossa, jos sitä kastellaan ja lannoitetaan reilusti. Kuihtuneita kukintoja ei tarvitse nyppiä. Kukkii kauniisti ja runsaasti syksyyn asti. Soveltuu hyvin amppeleihin tai istutusruukkujen laidalle.
Muratti (Hedera) kaunis lehtikasvi. Tuore ja ravinteikas kasvualusta. Soveltuu hyvin istutusruukkujen laidalle reunakasviksi.
Murattimikania (Mikania scandens) Nopeasti kasvava, tumman vihreä lehtikasvi. Versojen pituus noin 70-150 cm. Menestyy hyvin myös varjossa. Muratin näköiset lehdet, vaikka kasvi ei ole muratti. Kaunis yksittäiskasvina tai istutuksessa.
Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on runsaasti kukkiva köynnös, kasvaa noin 1-2 metrin korkuiseksi. Viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa, vaatii tasaisen kosteuden. Käytetään köynnös- tai amppelikasvina.
Nukenkaulus (Brachycome iberidifolia) Viehättävä aurinkoisten kasvupaikkojen amppeli- ja reunuskasvi. Kukkii runsaasti pitkälle syksyyn.
Orvokki (Viola Wittrockiana hybr.) kasvaa n.10-20 cm korkeaksi. Voidaan istuttaa ulos jo toukokuussa, koska kestää hyvin hallaa. Viihtyy aurinkoisella tai varjoisella kasvupaikalla, paahteessa kasvi kuitenkin ränsistyy helposti. Pitkäksi kasvanut kasvusto voidaan uudistaa leikkaamalla lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan.
Pelargoni (Pelargonium zonale- hybr.) noin 30-40 cm korkea, viihtyy aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Kestää pientä kuivahtamista, säännöllisesti lannoitettuna kukkii kauniisti syksyyn saakka. Pelargoni on näyttävä, kestävä ja helppohoitoinen kasvi, jota voidaan käyttää yksin tai ryhmässä esim. lobelian tai lumihiutaleen kanssa.
Petunia (Petunia hybrida) noin 20-30 cm korkea kuuman ja aurinkoisen kasvupaikan kukka. Tarvitsee kuitenkin runsasta kastelua ja lannoitusta. Kestää hetkittäin tilapäistä kuivuutta. Kukkii kauniisti lämpimällä paikalla syksyyn saakka, kunhan kuihtuneet kukat nypitään säännöllisesti. Pitkäksi kasvaneen kasvin voi leikata alas noin viiden sentin korkeudelta, jolloin kukinta uudistuu muutaman viikon päästä. Pienikukkaiset lajikkeet kestävät paremmin sadetta.
Rautayrtti/Verbena (Verbena hybr.) sopii alus- ja reunakasviksi ruukkuun tai amppeliin. Tarvitsee paljon vettä. Erittäin säänkestävä. Kukkii koko kesän.
Riippulobelia (Lobelia erinus pendula) viihtyy auringossa tai puolivarjossa.
Riippupelargonia viihtyy aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Kestää pientä kuivahtamista, säännöllisesti lannoitettuna kukkii kauniisti syksyyn saakka. Näyttävä, kestävä ja helppohoitoinen kasvi, jota voidaan käyttää esim. amppelissa tai ruukuissa.
Ruusupapu (Phaseolus coccineus) suurilehtinen, voimakaskasvuinen noin 2-4 metriä korkeaksi kasvava köynnös. Pienikukalliset valkoiset, punaiset tai oranssiin vivahtavat kukat. Koristeelliset pavut ovat kypsennettynä syötäviä. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Erinomainen köynnös säleikköön nopeasti näkösuojaa haluavalle.
Samettikukka (Tagetes)
Isosamettikukka (Tagetes erecta) on isokukkainen, kerrottu 30-50 cm korkeaksi kasvava laji, joka kukkii voimakastuoksuisin keltaisin, oranssein tai valkoisin kukin. Varovainen istutus, sillä avonaiset kukat napsahtavat helposti poikki.
Ryhmäsamettikukka (Tagetes patula) on noin 10-20 cm korkea pienempikukkainen laji. Kukinto voi olla kerrottu tai yksinkertainen. Kukkii voimakastuoksuisin, keltaisin, oranssein ja punaisenkirjavin kukin. Samettikukat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Kerrottujen lajikkeiden kukat voivat kärsiä sateesta. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa.
Siniviuhka (Scaevola saligna) Kukat ovat violetinsiniset ja versot pitkät. Kukkii runsaimmin aurinkoisilla kasvupaikoilla, jolloin tarvitsee runsaan kastelun ja lannoituksen. Kestää hyvin tuulta ja sadetta. Kukkii lannoitettuna myöhäiseen syksyyn asti.
Surfinia (Petunia 'Surfinia') kutsutaan amppelipetuniaksi tai riippapetuniaksi. Viihtyy parhaiten puolivarjoisilla kasvupaikoilla suojassa kovalta sateelta ja tuulelta. Veden ja ravinteiden kulutus on melko suuri, joten kastelulannoitus voidaan antaa joka kastelukerta. Kukkii kauniisti syksyyn saakka. Pitkiksi venyneitä versoja voidaan typistää.
Timanttikukka (Gazania splendens) näyttävä ja pitkäaikainen kukinta syksyyn asti. Korkeus n. 20 cm. Viihtyy hyvin paahteiselle paikalle istutettuna.
Verenpisara (Fuchsia) Verenpisarasta on olemassa pystykasvuisia, puolittain riippuvia ja täysin riippuvia lajikkeita. Verenpisara on 30-40 cm korkeaksi kasvava uskollinen puolivarjon kukkija. Sateenkesto on hyvä, mutta voimakkaassa tuulessa versot saattavat katketa. Pitää runsaasta ja tasaisesta kastelusta ja lannoitus voidaan antaa jokaisen kastelun yhteydessä.